Getuigenissen

"Mijn verhaal" 

"Begeleiding TANDEM in de gevangenis"

(getuigenis gedetineerde gevangenis Gent)

(getuigenis gedetineerde gevangenis Brugge)

De eerste keer dat ik van TANDEM hoorde was in de gevangenis van Merksplas. Het was de PSD die me erover vertelde nadat ze me meerdere keren zag terugkomen na elke detentie die ik uitzat. Het was al enkele jaren dat ik sukkelde met mijn verslaving en ik schaamde mij daarvoor. Ik dacht dat ik het wel ooit onder controle zou krijgen en het niet noodzakelijk vond om daar mensen bij te betrekken.

Tijdens mijn gevangenschap heeft mijn moeder de diagnose gekregen van schildklierkanker en dat raakte me. Ik was boos op mezelf, maar ook vooral boos op de persoon die ik geworden was door mijn hardnekkige verslaving. Ik kon er niet voor mijn moeder zijn en wist dat mijn verslaving de oorzaak daarvan was. Ik wist op dat moment "oké, ik moet mijn verslaving proberen te controleren, ik kan het niet en ik voel dat ik hier hulp in nodig heb". Toen ik de moed bij elkaar raapte om eerlijk te zijn tegen de PSD en mijn situatie ook volledig vertelde zonder schaamte, wist zij me te vertellen dat er een aanmeldingspunt bestond om mensen te begeleiden en door te verwijzen naar de geschikte hulpverleningsinstantie. Ik besefte dat ik met schaamte en leugens mijzelf niet juist zou laten helpen, dus besloot ik voor de eerste keer in mijn leven mijn verslaving en problematieken te bespreken zonder die te minimaliseren. De PSD besloot samen met mij om me aan te melden bij TANDEM. Ik wist niet wat ik ervan moest verwachte. Ik moet je ook eerlijk zeggen dat ik nooit echt een persoon ben geweest die in therapie, gesprekken met psychologe/psychiater geloofde. Ik wist wel dat ik hulp nodig had en graag mijn verhaal wou vertellen aan iemand die me professioneel zou kunne begeleiden. Ik zat daar uiteindelijk met een medewerker van TANDEM aan tafel en die begon me stapsgewijs uit te leggen hoe TANDEM werkt. Ik begreep uiteindelijk dat TANDEM een aanmeldingspunt is waar medewerkers jouw problematieken aanhoren en jou uiteindelijk ook aanmelden bij de meest geschikte setting om te zorgen dat je aan de slag kunt gaan met jezelf. Na enkele gesprekken met deze TANDEM medewerker ben ik uiteindelijk door verwezen naar het CIC (crisisinterventie centrum) De Sleutel te Wondelgem. Dit was voor mij volledig nieuw en onbekend. 

Ik kwam in een opnamecentrum terecht waar men jou observeert en uiteindelijk ook oriënteert naar de juiste setting. 8 weken heb ik daar verbleven, heb ik therapie gevolgd in een groep van ongeveer 20 personen. Ik heb dan ook individuele gesprekken gehad en dat was verhelderend. Ik leerde dat mijn verslaving veel dieper zat dan enkel bij gebruik van middelen. Ik besefte dat het gebruik slechts een vlucht was om mijn angsten, trauma's en gevoelens te onderdrukken. Na mijn 8 weken in het CIC van De Sleutel werd ik doorverwezen naar het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Jan Baptiste te Zelzate, afdeling verslavingszorg. 

Ik ben TANDEM eeuwig dankbaar voor de opnames die ik heb kunnen doen na mijn aanmelding bij hen. Ik ben voor de eerste keer in 10 jaar clean kunnen blijven én heb geleerd om met mijn angsten, trauma's en gevoelens om te gaan. Ik ben mezelf weer gaan ontdekken in alles wat ik graag deed voor mijn verslaving. 

Een verslaving is voor het leven maar naarmate je langer clean bent, hoe beter je leert omgaan met je verslaving. In mijn opnames besefte ik ook dat verslaafd zijn meer is dan alleen middelengebruik. Want ik besefte dat mijn leven eigenlijk was gebaseerd op gebruik. Daar bedoel ik met dat je "vrienden", omgeving, tijdsbesteding etc. allemaal een invloed op je hebben en jou de persoon maken die je uiteindelijk geworden bent. Vanaf mijn aanmelding bij TANDEM en mijn opnames, heb ik een bredere kijk gekregen over mezelf en mijn omgeving. Elke dag dat ik clean ben, is voor mij een gewonnen dag. Een verslaving zorgt ervoor dat je jezelf op een bepaald moment vastloopt. Je gaat je meer en meer isoleren en raakt ook heel veel kwijt, zoals vrienden, werk, relaties etc. Je krijgt er meestal bakken problemen mee terug en in mijn geval ook een detentiestraf. 

Ik wil graag mijn verhaal delen met iedereen die vast zit met zijn verslaving en die door welke reden dan ook, schaamte, cultuur, angst, stigmatisatie, roddels etc. de stap niet durft te nemen naar de hulpverlening. Het is voor niemand te laat om clean te worden en je leven weer op de rails te krijgen. Wees eerlijk tegenover jezelf want uiteindelijk zal jij als eerste baat hebben bij het zoeken naar hulp. Voor mensen die TANDEM niet kennen, hoop ik de kloof een beetje te hebben verkleind. 

Ik merk zelf dat weinig mensen uitkomen voor hun verslaving en daardoor ook minder snel aan de alarmbel gaan trekken om hulp te vragen. TANDEM is een aanspreekpunt om de eerste stap te zetten in de juiste richting om jezelf te laten helpen. Maar, ik wil je wel vertellen dat jij diegene bent die in de eerste plaats kan zorgen dat je voor hulp openstaat. Clean worden, begint bij jezelf!

Iedereen die een verslaving heeft, gaat op zijn eigen manier ook clean kunnen worden en blijven. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn en kan ook met vallen en opstaan zijn. Het belangrijkste is dat je niet opgeeft en lessen trekt uit je fouten, zodat je deze niet meer maakt in de toekomst. Ik merk tussen de gevangenismuren dat er een groot taboe bestaat over uitkomen voor je verslaving, waardoor men ook niet eerlijk is tegenover zichzelf en tegenover medewerkers van PSD, JWW, TANDEM etc. Waardoor er ook veel mensen uiteindelijk hun straf uitzitten en uiteindelijk weer op straat komen, hervallen in oude gewoontes en verslaving. Ikzelf behoorde ook tot die groep, maar ik heb gelukkig die muren rondom mij kunnen afbreken want ik hou van het leven en door clean te worden, leer je terug genieten van het echte "nuchtere" leven!

Ik hoop dat mijn verhaal die mensen kan bereiken die het nodig hebben.

Ik ben voor de eerste keer in contact gekomen met TANDEM in de gevangenis. Dat is ondertussen al een paar jaar geleden. Ik kamp al jaren met een verslaving en ik wou daar iets aan doen. Ik denk dat ik via JWW jullie diensten heb gecontacteerd. Het enige minpuntje is dat het lange wachtlijsten zijn. TANDEM werkt ook niet voor Justitie, dus kon ik toch altijd iets meer vertellen als ik iets tegenkwam of ergens op botste.

Ik heb al 4 keer mijn VI (voorlopige invrijheidsstelling) gekregen en dat door met TANDEM naar de juiste begeleiding te zoeken. Ik ben 2 keer naar een TG (therapeutische gemeenschap) geweest. De voorbereiding daarvan duurt enorm lang. TANDEM stond in contact met de TG. Als er opdrachten moesten gemaakt worden, hielpen ze me daar ook bij. Jammer genoeg heb ik telkens de TG negatief afgerond met het resultaat dat ik terug naar de gevangenis moest. Maar ik bleef niet bij de pakken zitten en zocht andere begeleiding op, ook samen met TANDEM. Ze hebben me niet laten vallen. Ik heb jaren dezelfde begeleidster gehad. Het was dan ook altijd een stuk moeilijker om na een lange voorbereiding naar de TG te gaan en als het misliep, om nadien uit te leggen waar het mis liep. Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat ze me ook niet wouden opgeven. Er zijn al veel tegenslagen geweest op mijn parcours met TANDEM.

Het bleef niet alleen bij TG's. Ik heb ook samen met TANDEM gezocht voor beschut wonen, begeleid zelfstandig wonen enzovoort. Momenteel zit ik nog steeds in de gevangenis en ben ik terug in begeleiding bij TANDEM. Ik wou het over een andere boeg gooien. Door persoonlijke redenen werd mijn dossier overgenomen door een andere begeleidster. In een korte tijd is er een plan om binnenkort weer onder VI vrij te komen. Een ambulant plan, door naar de dagwerking van De Sleutel te gaan en in een noodwoning te verblijven. Door mijn leeftijd is het niet zo evident om ergens binnen te geraken. Al de voorbereiding heeft mijn begeleidster op haar genomen. Telefoontjes die moesten gebeuren, samen een crisisplan uitwerken etc. Voor mijn intakegesprek in verband met wonen heeft ze me met de auto gevoerd. 

Onze gesprekken of sessies lopen constructief. Voor het eerst zou de begeleiding van TANDEM ook verder buiten opgevolgd worden. Er is niet op aan te merken, integendeel. Ik zal hierbuiten alle hulp kunnen gebruiken. 

Na jarenlang weg te zijn uit de maatschappij zal het niet evident zijn en als ik dan kan terugvallen op jullie diensten, zal ik daar zeker gebruik van maken. Op alle vlakken kon ik bij jullie terecht en daarom ben ik dankbaar. Zou het zo moeten zijn dat jullie diensten niet bestond, zou het nog veel moeilijker zijn om hulp te krijgen voor mijn verslavingsproblematiek. Zo, op die manier wil ik jou, jullie bedanken voor de jarenlange samenwerking. Zonder TANDEM ging het een stuk moeilijker gaan. Het is nu ongeveer 6 maanden dat ik een andere begeleidster heb en dat loopt goed. Ik voel de betrokkenheid om te helpen waar nodig. Met veel plezier schreef ik deze getuigenis.

Het is belangrijk om mensen te kunnen bereiken. Dat jullie nog vele jaren zo verder mogen doen, want TANDEM doet uitstekend werk en ik kan het weten want ik heb al jaren begeleiding gehad. Bedankt.